štvrtok, 22 augusta, 2024
AktualityČlánkyKozmonautika

GRBBeta – Nový slovenský satelit sa čoskoro vydá na obežnú dráhu

Ariane 6. Zdroj: ESA.
Ariane 6. Zdroj: ESA.

Slovensko sa pripravuje na významnú udalosť v oblasti vesmírneho prieskumu. Dňa 9. júla 2024 bude raketa Ariane 6 vynášať do vesmíru už štvrtú slovenskú družicu GRBBeta. Tento projekt realizuje Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach, spolu s medzinárodnými partnermi a s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

GRBBeta je priamym nástupcom úspešnej družice GRBAlpha, ktorá bola prvým CubeSat-om, ktorý zaznamenal gama záblesky (GRB) z hlbokého vesmíru. Po troch rokoch na orbite a viac ako 135 zaznamenaných javoch GRBAlpha dokázala, že aj malé satelity môžu vykonávať významný vedecký výskum.

Cieľom misie GRBBeta je pokračovať v detekcii gama zábleskov, ktoré sú najjasnejšími a najenergetickejšími explóziami vo vesmíre. Zároveň bude slúžiť aj ako testovacie zariadenie pre nové technológie, ktoré budú kľúčové pre budúce konštelácie satelitov detegujúcich záblesky gama žiarenia a ďalšie CubeSat misie.

Družica GRBBeta. Zdroj: Exolaunch
Družica GRBBeta. Zdroj: Exolaunch

GRBBeta je 2U (1U=kocka s hranou 10 cm) CubeSat vybavený špičkovými vedeckými prístrojmi a technológiami, vyvinutými v spolupráci s viacerými zahraničnými inštitúciami. Detektor gama zábleskov vznikal pod vedením Andrása Pála z Konkolyho observatória v Maďarsku s prispením Masarykovej a Hirošimskej univerzity. Experimentálny mini-UV ďalekohľad bol postavený v Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics univerzity v Toronte. Za analýzu dát z družice je zodpovedná výskumná skupina Norberta Wernera z prírodovedeckej fakulty Masarykove Univerzity v Brne, ktorá sa tiež spolupodieľala na stavbe a kalibrácii GRB detektora a na integrácii GRB detektora a UV teleskopu do družice. Medzinárodný charakter misie významne prispieva k zviditeľneniu Slovenska v oblasti vesmírnych aktivít.

Okrem vedeckých aktivít bude 4. slovenská družica poskytovať aj služby rádioamatérom a bude tak prispievať aj k popularizácii vedy ako u nás, tak aj v zahraničí.

Hlavným dodávateľom satelitu je spoločnosť Spacemanic, popredný poskytovateľ nanosatelitných misií v regióne. Spacemanic bol zodpovedný za celkový návrh a konštrukciu GRBBeta, vrátane projektového manažmentu, návrhu misie, integrácie komponentov, ako aj samotnej integrácie satelitu do vypúšťacieho zariadenia.

„GRBBeta je kolaboratívny projekt, ktorý zahŕňa rôzne technologické inovácie od rôznych partnerov,“ vysvetľuje Jakub Kapuš, CEO spoločnosti Spacemanic. „Aby sme to povedali jednoducho, snažili sme sa zistiť, koľko vedy môžeme ‚napchať‘ do 2U priestoru. Ako sa ukázalo, odpoveď je veľa.“

„Nemôžeme sa dočkať štartu a dúfame, že sa GRBBeta bezpečne dostane na obežnú dráhu, kde bude môcť nadviazať na prácu svojho predchodcu a vydláždiť cestu pre ďalšie obdobné misie,“ dodáva Peter Hanák, líder projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzite v Košiciach.

Štart rakety Ariane 6, ktorá vynesie GRBBeta do vesmíru, je naplánovaný na 9. júla 2024 z európskeho kozmodrómu Guiana Space Centre vo Francúzskej Guyane. Štartovacie okno sa otvára o 20:00 LSEČ a končí o 23:00 LSEČ. Na svojom historicky prvom lete raketa Ariane 6 ponesie do vesmíru 8 rôznych CubeSat-ov, 5 experimentov a 2 testovacie návratové kapsule.

Kontakt pre médiá:

Jakub Kapuš
Vedúci a koordinátor projektu
Tel.: +421 944 491 119
Email: jakub.kapus@spacemanic.com
Pre detailné informácie o satelite navštívte GRBBeta press kit.

Ďalšie zdroje:

[1] www.esa.int
[2] www.spacemanic.com

Zdielaj článok