piatok, 20 septembra, 2024
Články

Dnešná snímka dňa NASA zo Slovenska. Je na nej Spišský hrad

Snímka "Hmlistý zberový spln". Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.
Snímka „Hmlistý zberový spln“. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

V piatok 20. septembra 2024 publikoval americký úrad NASA ako prestížnu Astronomickú snímku dňa fotografiu s názvom „A Hazy Harvest Moon“ (Hmlistý zberový spln), ktorej autorom je astronóm Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Snímka vznikla neďaleko Spišského podhradia a ukazuje priebeh čiastočného zatmenia Mesiaca v stredu 18. septembra 2024 skoro ráno nad ikonickým Spišským hradom (dedičstvom UNESCO).

Na snímke zo stredajšieho skorého rána je zachytená v hmlistom opare sekvencie čiastočného zatmenia Mesiaca, ako prebiehala nad Spišským hradom. Zatmenie bolo dobre pozorovateľné z celého slovenského územia od 4. hodiny rannej až do svitania, najvýraznejšie bolo o 4:44 SELČ. V tom čase sa náš kozmický sused ponoril do zemského tieňa viac ako 8 percentami svojho priemeru. Obrázok je pritom výsledkom tzv. multiexpozičného snímania – naskladaním záberov urobených v pravidelných intervaloch v priebehu približne 2,5 hodinového časozberného snímania. Záber zobrazuje nie len polohy Mesiaca, ako sa postupne vplyvom zemskej rotácie presúval nad ikonickým slovenským hradom z 12. storočia, ale aj priebeh zatmenia, ktoré končí západom Mesiaca nízko nad obzorom. Na sekvencii je tiež zrejmé, ako sa Mesiac pri svojom klesaní nízko nad obzor vplyvom tzv. atmosférickej extinkcie postupne zafarboval do červena.

Zachytiť vzácny astronomický jav nad Spišským hradom som túžil už niekoľko rokov, ale bohužiaľ sa na jeho vrchných hradbách posledné dva roky nachádzal žeriav, ktorý akúkoľvek peknú kompozíciu výrazne kazil. Našťastie ho na konci roka 2023 demontovali,“ opisuje Petr Horálek, autor snímky, ktorý prvýkrát po odstránení žeriava využil hrad ako kulisu na zachytenie meteorického roja Geminidy na konci roka 2023. „Tohtoročné zatmenie ma k hradu opäť lákalo, pretože jav sa mal odohrať nízko nad obzorom a teda s hradom sa mohol dať veľmi krásne nakomponovať. V priebehu fotenia sa ale začala tvoriť veľmi hustá hmla, takže dokončiť tento záber nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec sa ale podarilo a o to viac ma teší, že môžem Slovensko reprezentovať vo svete prostredníctvom prestížnej a celosvetovo sledovanej astronomickej snímky dňa NASA,“ dodáva Horálek s tým nejde o prvý jeho záber zo Slovenska, ktorý mu NASA publikovala. V minulosti takto zviditeľnil Ľubovniansky hrad, prešovské treťohorné sopky alebo v rámci strednej Európy unikátny slovenský Park tmavej obohy Poloniny.

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori prof. Jerry Bonnell (z Univerzity v Marylande) a prof. Robert Nemiroff (z Michiganskej technologickej univerzity), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy sa začal výber, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o čo sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne. Viac informácií najdete na stránke Českej astronómickej spoločnosti. V minulosti v tomto prestížnom výbere uspeli zo slovenských fotografov Juraj Tóth, Vojtech Rušin, Tomáš Maruška, Tomáš Slovinský, Róbert Barsa, Radoslav Zboran alebo Ondrej Králik. Celý prehľad nájdete tu: https://www.astro.cz/apod/about/#slovaci.

Odkazy na Astronomickú snímku dňa NASA 20. septembra 2024

Kontakty a ďalšie informácie

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
autor snímku
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 553 684 548

Zdielaj článok