piatok, 18 októbra, 2024
AktualityČlánkyÚkazyVesmírVybrané

Kométa Tsuchinshan–ATLAS nad Vysokými Tatrami

Fotografia kométy C/2023 A3 nad Observatóriom na Lomnickom štíte. Autor: Tomáš Slovinský, Petr Horálek
Fotografia kométy C/2023 A3 nad Observatóriom na Lomnickom štíte. Autor: Tomáš Slovinský, Petr Horálek

Takmer celý svet aktuálne sleduje kométu na nočnej oblohe. Kométa Tsuchinshan–ATLAS je naozaj jasná, pozorovať ju možno i z miest. Najbližšie dni na území Slovenska bude navyše počasie priať jej pozorovaniu. Slovenský a český fotograf spojili sily, aby ju zachytili s ikonickou slovenskou scenériou Vysokých Tatier a poukázali na jej výskyt na oblohe. Ako snímka vznikala, čo zachytáva a ako môžeme kométu najbližšie dni pozorovať?

Fotografia kométy C/2023 A3 Tsuchinshan–ATLAS nad Lomnickým štítom vznikala v stredu 16. októbra 2024 podvečer, okolo 20. hodiny. Mnohé snímky na internete poukazujú na výskyt a krásu známej vlasatice. No z iniciatívy dvoch fotografov Petra Horálka a Tomáš Slovinského vzišiel nápad zachytiť ju v detailoch nad Observatóriom na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách. Všímavejší divák si všimne i Observatórium na Skalnatom Plese.

Takýto záber si však vyžaduje dôkladné plánovanie, správne načasovanie a ideálne pozorovacie podmienky. To všetko nastalo neďaleko Spišskej Belej, kde spomínaná fotografia vznikala. Snímka pozostáva z množstva dát. Ich spracovaním bolo možné odstrániť šum a zvýšiť kvalitu fotografie, tak, aby vynikli detaily kométy. Všimnúť si môžete i slabší protichvost, ktorý smeruje priamo do budovy observatória. Pretichvost vzniká ako projekcia časti prašného chvosta kométy pred jej hlavou. Môžete si predstaviť prašný chvost ako vejár, na ktorý sa pozeráme z boku, a jeho časť sa stále premieta v smere k Slnku.

Širokoúhly pohľad na kométu 16. októbra 2024 nad Vysokými Tatrami. Foto: Petr Horálek/Fyzikálny ústav v Opave.
Širokoúhly pohľad na kométu 16. októbra 2024 nad Vysokými Tatrami. Foto: Petr Horálek/Fyzikálny ústav v Opave.

Počasie na najbližšie dni vyzerá sľubne, skúste kométu vyzerať nad západným obzorom. Aktuálne je kométa stále jasným objektom, ktorý bez väčších problémov môžeme pozorovať aj z miest. Po splne, ktorý nastal 17. októbra, bude Mesiac na nočnej oblohe vychádzať vždy neskôr, čím sa nám naskytne niekoľko príležitostí pozorovať kométu v celej svojej kráse.

Vyskúšajte si ju aj vyfotiť. Kométa je naozaj veľmi jasná, zachytiť sa už dá i na mobilný telefón, dokonca z ruky. Aby ste však zachytili peknú snímku, vezmite si pevný statív, fotoaparát a svetelný objektív. Už na krátkych niekoľkosekundových expozíciách vyniká jej chvost. Všetky informácie o kométe nájdete v tomto článku. Viac také v nedávnej tlačovej správe.

Kontakty a ďalšie informácie

Tomáš Slovinský
Občianske združenie Astronómia pre všetkých
autor snímku
Email: info.slovinsky@gmail.com
Telefón: +421 948 318 005

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
autor snímku
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefón: +420 732 826 853

Zdielaj článok